Sider

onsdag 2. november 2011

Nyhetsanalyse

Heisann :)
Tenker du at nyheter er nyheter uansett hvor du ser, eller hører det? Nyheter kan være veldig forskjellig fra hvor du ser det, og det lønner seg å tenke over hva du vil få vite om når du velger hvor du ser nyhetene. Vi har analysert nyhetene på TV2 og dagsrevyen på NRK for å se likheter og forskjeller.

Det er ingen tilfeldighet hvilke nyheter som blir plukket ut. Bildet her viser hvordan nyheten blir til, fra det skjer, og til den kommer ut til mottakerene. Altså oss!


I en nyhetsending kan det være fire typer innslag. Det kan være en melding som ofte er en kort beskjed om noe, en reportasje er et innslag som er mer omfattende enn et referat fordi man også kan få vite hvordan det var rundt saken, ikke bare selve saken i seg selv. Det kan være et intervju, eller en kommentar. Kommentaren kommer ofte etter en reportasje, hvor det er noen som er flinke på saken ,som kommenterer det.

Det som særpreger Dagsrevyen er at de har veldig mange folk med seg inn i studioet, hvor de kommenterer en sak. Dagsrevyen er også 15 minutter lengre enn nyhetene i TV2 som de har valgt å bruke på kulturdelen i nyhetsendingen. De har også mer bredde i sakene sine, som vil si at de utdyper sakene sine enda mer. NRK1 legger inn fler mindre viktige saker, som likevel er interessante. Dette kan også ha med å gjøre at sendingen er lengre.  Noe som er en veldig "praktisk" løsning på NRK er at de gjentar hovedsakene deres midt i sendingen. Dette gjør at folk kan skru på TV'en midt i sendingen men likevel få med hovedsendingene. Det er mange eldre som bruker NRK som sin nyhetskanal. Jeg vil si dette preger kanalen ved at disse kanskje er mer interesserte i hva som skjer her i innlandet, og også det kulturelle i landet vårt, som f.eks at NRK hadde en reportasje om at bibelen har blitt oversatt til et "nyere" språk. Dette hadde ikke TV2. Vi yngre har vokst opp i en verden hvor andre land er "nærere" oss. Dette kan være en grunn til at vi synes utenriksnyheter er mer spennende enn det de eldre gjør.
NRK drar meg seg sentrale personer inn i studio oftere enn TV2. Her er det gjerne noen folk vet hvem er, eller som kan veldig mye om temaet som kommenterer eller blir intervjuet.
Dette kan være nyttig for oss for å få ekstra informasjon om saken, det kan også vise at man tar veldig tak i saken og det er de som er journalister som er på “hjemmebane” i studio.



TV2 nyhetene derimot bruker mye tid på politikk, utenriks og mye kriminalitet.  Selv om NRK også har mange saker av denne type innslag, blander de mer inn kultur, naturkatastrofer og helse.Førstesaken i Dagsrevyen den dagen vi analyserte var en sak om boligrenten i Norge. Dette er noe som rammer oss her. I TV2 derimot er førstesaken deres et drap i Sverige, som er en utenriksnyhet. Det virker også som om NRK har fler korte innslag(meldinger) enn det TV2 har.

En annen forskjell mellom de to nyhetsendingene er at TV2 har en mer tabloid nyhetsending i form av at de har  store sensasjoner. Altså er innledningen deres bygd opp på en måte som fremstiller nyhetene veldig store og spennende.




Noen av likhetene med sendingene er at begge har mange aktuelle og vesentlige saker.  
Både i TV 2- nyhetene og Dagsrevyen har de en som leser opp nyhetene før man ser de, og på starten får man et innblikk av hva man skal få vite. Dette er gjerne noe som gjør seerne interesserte i hva som kommer til å bli vist.


Det skal sies at Dagsrevyen faktisk er større enn TV2. De har flest folk med størst erfaring og sendingene deres preges av dette. Toppnyhetene deres blir i NRK lest opp i anslaget, og gjentatt rett etterpå. Etter detet har de de varierende nyheter, for så å vise kultur og sport helt til sist. I TV2 derimot er toppnyhetene plassert utover hele sendingen. Kanskje for å få folk til å se hele programmet?


Har sakens nyhetssendinger utviklet seg til en blanding av informasjon og underholdning?


Jeg mener dagens sendinger har forandret seg mye fra hvordan det ble fremstilt før. 
Før i tiden var sendingene mye mer presise og handlet om det viktige i selve hendelsen. Nå har nyhetene og senderene av produktet blitt veldig opptatt av at stoffet deres skal selges, og underholdningsverdien har blitt en viktig del av nyhetene. Dette kan vi se i begge nyhetsprogrammene.  F. eks at vi fikk vite om Sparta- Vålerenga som ble sendt på NRK1, hvor det var en heftig slosskamp. Dette er ikke veldig viktig, men er likevel både info og underholdning for seerne.

Altså tenker de som lager nyhetene grundig over hva de har med i nyhetetsendingene sine. Selvom NRK og TV2 sine nyheter virker ganske like, er de ikke så like om man tenker over det. Man må tenke over hva man vil høre mest om før man velger hvilken kanal man ser på!

Vi snakkes, Julie =)

4 kommentarer:

  1. Solid. Du reflekterer meget godt over det du har registrert. Forståelsen av nyhetskriteriene er på plass. Bra!

    SvarSlett
  2. Tusen takk for positiv tilbakemelding, Jan Arve :)

    SvarSlett
  3. Jeg har aldri tenkt på den forskjellen, men det stemmer jo helt når du sier det!

    SvarSlett