Sider

torsdag 1. desember 2011

En dag i NRK

I går, 30 november 2011, var jeg med medieklassen min til NRK en hel dag. Dagen startet med å stå opp klokken 06.00, for så å ta buss til Kongsberg, vente der en time, ta toget til Oslo, og deretter T banen til NRK-bygget. Stemningen var på topp, det var blå himmel og forventningene var høye!

Så var tiden inne for å være med på en rundtur i NRK. Her lærte vi noe nytt, og noe vi allerede visste fra før. Jeg har vært på samme turen med Ungdomskolen min, derfor var det noe av det jeg husket fra før av!
Linn og meg - foto Ellisiv

Visste du at i et hørespill har de et rom som får det til å høres ut som du er kjempelangt unna? Eller at de har forskjellige trapper for å gi de som hører på, forskjellige assosiasjoner? Hørespillrommet sies også å være så lydtett at om en bombe sprenges rett utenfor, skal man ikke kunne høre det!

 På kostymelageret har de samlet massevis av kostymer og drakter folk har hatt på seg opp igjenom tidene! Dette kan lånes ut til andre, men blir også ofte brukt i progammene deres på TV. Det er frivillig for personen som opprinnelig har brukt anntrekket om de vil at det skal være i kostymelageret til NRK, eller om de vil ha det selv. 

Men det er ikke bare kostymer fra NRK i lagrene deres. F.eks TV2 har gitt noen av "Skal vi danse kjolene" til lageret deres. Dette kan da endres på, eller brukes vidre akkurat som det er! I NRK har de et "syrom" hvor flinke designere syr og designer nye klær, gjør om småting på klær, eller gjør om klær til noe helt annet enn hva det egentlig var.

Det er veldig organisert i lagrene deres. Siden de er så store, og det skal gå fortest mulig å finne noe frem, er alt sortert veldig nøyaktig. Det er f.eks ikke bare en skuff til strømpebukser, men en skuff for brune, svarte, gjennomsiktige, hold-inn, de som er høye på livet, de som ikke er det osv. Dette er ikke bare fordi det skal gå fort, men også for at man skal finne akkurat det man vil ha.
 Vi fikk også se rekvisittlageret, hvor vi blandt annet så rekvisittene til Nytt på nytt. Også dette er ganske annerledes enn det er på TV fordi lysene i studioene ofte får rekvisittene til å få andre farger enn det de har i virkeligheten.

 I NRK er det ikke bare de vi ser på TVskjermen som jobber. Det er mange bak kamraet, mange som redigerer klippene osv.  I følge medienorge er det rundt 3500 mennesker som jobber i NRK. Vi fikk også prøve oss, som blandt annet værdamer.



  

 Det er 5 studioer i NRK. I noen av de største kan det være over 250 lamper, for å få akkurat det lyset de vil ha. Under en innspilling av et program må ikke nødvendigvis alle lampene være på samtidig, men de vil være rettet mot der det skjer noe.

Dette er studioet hvor dagsrevyen og været blir spilt inn.




Her ser man tydelig hvor mange lamper/lyskastere det kan være. Dette er ikke et av de største studioene, så i de andre er det enda fler!

Her ser man hvor været blir spilt inn.

 Så var tiden inne for å besøke sportsavdelingen. Vi var så heldige å få en guidet tur av Janne Fredriksen som er en tidligere elev ved skolen vår. Her var det desverre ikke så mange som var inne på jobb på denne tiden, fordi de var ute å jobbet med viktige saker som skulle sendes på TV samme kveld. Likevel fikk vi blandt annet se hvordan man redigerte et program. Visste du at de har regelen "En times innspilling = 1 min på TV"!




Så var tiden inne for Quizdan. Mer informasjon om programmet kan du finne her: http://www.nrk.no/programmer/sider/quizdan/

Dette var en veldig lærerik opplevelse. Her fikk man virkelig et innblikk av hvor annerledes noe er på TV, enn det er i virkeligheten. Publikum får innstrukser om hva de skal gjøre, når de skal klappe, når man blir filmet osv. Alt gikk heller ikke i ett, men måtte bli spilt inn fler ganger. Overraskende nok, var det faktisk programleder Dan Børge Akerø som måtte gjenta det han gjorde aller mest.


 Så var det tid for hjemreise, og alle var tørtte og slitne! Derfor var det mindre snakking og mer soving på hjemveien. Turen var mye mer spennende enn en vanlig skoledag vanligvis er. Jeg synes også man lærer mer av å gjøre, derfor var dette en super tur selvom jeg hadde vært på noe av det før. Det var også koselig at vi fikk litt tid midt på dagen, hvor vi kunne dra ned til Oslo å gjøre hva vi ville! Alt i alt var dette en slitsom, morsom, interessant og lærerik dag!
 Snakkes - Julie
- Alle bildene er tatt med min mobil

1 kommentar:

  1. Her har du fått med mye. Fint at du bruker egne bilder. Bruk en grotesk skrifttype istedet for time new roman, som er gammel antikva. Groteske skrifter som verdana og arial er mer lesbar enn antikvaskrifter.

    SvarSlett