Sider

lørdag 10. september 2011

Våre medievaner


Vi ungdommer har en helt annen mediebruk enn de eldre har. 
Data er en del av hverdagen vår, men leser vi ingen aviser? Ser vi masse på TV? 
Sender vi mange meldinger? Hvorfor er det som det er? Og er vi så forskjellige fra de voksne?

Bildet er tatt av Katrine, og er av Linn og meg.

Databruken blant ungdom er høy. Jeg tror grunnen til dette er fordi raske medier er mye lettere enn å f.eks sende et brev. Vi bruker Facebook eller Messenger i stedet for f. eks sms fordi dette koster mindre penger!
 Ikke minst i stedet for brev, fordi dette tar veldig lang tid. 
Om man ser på statistikker har databruken gått veldig mye opp! Før var det avisene som hersket, TV'en tok over, og nå er det en databasert verden vi lever i. Noen av grunnene til dette er at man blir mer og mer avhengig av data i forhold til skole og jobb. Små bærbare PCer man kan ha med seg overalt har blitt mye billigere, raskere, og lettere å bruke. Mobiler kobler seg lett på Internett, og nesten alle de nyeste mobilene kan kobles opp til Facebook, slik at kontaktene du har på Facebook ligger i kontaktlisten din. Dette gjør at man, om man ikke allerede har Facebook, lager seg en "account"(en bruker).

 Om man ser på statistikker fra medienorge, kan man se hvilke nyhetskilde forskjellige typer mennesker i forskjellige aldre mener er den viktigste.
Statistikkene viser tall fra 2005 - 2010
Her ser man at data, og Internett er en viktig del av hverdagen til oss ungdom, og at de eldste synes TV og aviser er viktig. Man kan også se at det har skjedd en forandring de siste årene. Internettet har blitt viktigere, imens TV og aviser blir mindre brukt. 

Vi unge i dag bruker mediene våre hver dag. Enten i form av aviser, data, radio, mobil eller TV. Da de eldste som lever i dag var på vår alder, var hverken radio, TV eller Internett en del av hverdagen. Radio hadde sin gullalder fra 1950 - 1970. Før dette var det bare en oppbygningstid for radioen, TV'en hadde ikke kommet til Norge, og Internett var helt fjernt.  Dette kan også ha noe med at man tjener mer penger i Norge i dag. Derfor er det uvanlig om en familie med ungdom i huset ikke har en eller fler dataer, trådløst nettverk og mobiler til alle familiemedlemmer over tolv år.

Databruken er det som har forandret seg mest med tiden. Vi ungdommer har gjort dette til en stor del av våre medievaner, fordi vi er vokst opp i en verden hvor databruk er viktig, og har blitt mer og mer viktig jo eldre vi har blitt! På bildet ser vi hvor mange prosent av norges befolkning som har en "hjemmepc" fra 1995 - 2010
Bildet er fra Medienorge


TVbruken synker blant oss ungdom, fordi PC blir mer brukt. I Norge ser vi i gjennomsnitt 6.5 timer pr dag. Det vil si at vi likevel er et "TV seende" land. Uansett, det er de voksne som trekker opp dette gjennomsnittet.

Musikk 
"Antallet utgitte lydbøker har steget markant det siste tiåret, viser tall fra Nasjonalbibliotekets avdeling i Oslo. Det er registrert 439 utgitte titler på lydbok for 2008. I 2000 var antallet 156. For 2009 er det foreløpig registrert 389 titler, men dette tallet ventes å stige. Grunnen er at det tar tid før et års utgivelser blir registrert i sin helhet. "
Spotify  eller Wimp er også to viktige medier som gjør at det er lett å høre på musikk når man vil, hvor man vil. Om man betaler en liten sum i måneden kan man ikke bare høre på musikk på dataen, men også mobilen, Ipoden osv.

Avisen blir mer og mer lest på nettet, og papiravisenes popularitet har sunket med årene. Likevel bor vi i et land hvor ekstremt mange benytter seg av aviser, og vi har 220 dagsaviser i landet den dag i dag. 64 prosent av befolkningen leste minst en papiravis en gjennomsnittsdag i 2010, mot 65 prosent i 2009 i følge ssb.no. Dette er en liten endring, men man kan med disse talle se at papiravisenes popularitet synker med sakte fart.

Radiolyttere radiolyttere i løpet av en dag har i følge ssb økt noe, fra 53 prosent i 2009 til 56 prosent i 2010. Men på samme måte som for avislesing har det på lengre sikt blitt færre radiolyttere.
Vi ungdom hører mest på P3 og P4 for musikkens skyld, foreldrene våre hører på P1 som er en allmenn radiokanal, imens P2 blir lyttet på av kulturinteresserte mennesker.




Vi gjorde en måling i klassen som viste at klassen vår særpreges av, lite overraskende, bruk av mobil, SMS og internett. LItt mer overraskende leser mange av oss papiraviser, mest av alt for å få kunnskap om lokalmiljøet. Dette kan være fordi vi bor på et lite sted, hvor lokalmiljøet er viktig. Om vi hører på radio, hører de fleste på P3 eller P4. Ellers bruker vi, som de fleste andre ungdom, musikk fra PC. Når det gjelder bruk av TV ser vi på TV under 3 timer om dagen. Det som overrasker mer er at de fleste sender fra 1-5 SMS om dagen.



Men er det det samme uansett hvordan person du er?
Jeg vil si at målingene vi gjorde i klassen kan ha noe med hvilken skole vi går på. Vi har valgt en retning hvor mediene rundt oss er viktige for at vi skal klare oss bra på skolen. Derfor leser vi nok mer aviser enn gjennomsnittet av ungdommer på vår alder. Undersøkelsen kan vise litt annerledes i forhold til gjennomsnittet blandt alle ungdom fordi vi er en jentedominert klasse, og resultater fra undersøkelser viser at gutter spiller mer, og jenter leser mer.  



2 kommentarer:

  1. En solid fagtekst som viser at du inngående kunnskap om våre medievaner. Det er en styrke ved teksten at du oppgir lenker til relevante kilder. Se på layouten en gang til. Juster venstremargen.

    SvarSlett
  2. Tusen takk for en hyggelig kommentar, Jan Arve =)

    SvarSlett